Dat energie kostbaar kan zijn, dat weten veel mensen wel. Er zijn in een huishouden eigenlijk 2 soorten energie die veel gebruikt worden in Nederland. Ten eerste is er elektriciteit. Een energiebron welke gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de televisie, computer en koelkast.

Hier op besparing kan interessant zijn, tegenwoordig wordt er namelijk steeds meer energie verbruikt bij diverse apparaten. Het is zeker een goed idee om zuinig met deze bron om te gaan. Ook zijn er mogelijkheden om zelf op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen die op het dak geplaatst kunnen worden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het hier op aankomt.

Aardgas vaak grote kostenpost

Naast elektriciteit is er ook nog een andere energiebron die veel gebruikt wordt, namelijk aardgas. Een kostbaar goed, wat gebruikt wordt door de CV ketel om het huis op te warmen om mee te douchen. Het grootste gedeelte van het verbruik wordt vaak toegeschreven aan de verwarming, het opwarmen van de woning in koude tijden kost immers veel geld. Daarnaast wordt er ook gas verbruikt bij het opwarmen van het water dat in de woning gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een warme douche of een warm bad. Met zelf warm water opwekken met een zonneboiler kan men energie besparen.

Op deze energiekosten kan worden bespaard door het plaatsen van een zogenaamde zonneboiler. Een apparaat dat een beetje lijkt op zonnepanelen, maar als doel heeft om voor warm water te zorgen, niet voor elektriciteit. De boiler wordt op het dak geplaatst en op deze manier wordt er warm water opgewekt, de warmte van de zon wordt hiervoor gebruikt. De zonneboiler heeft ook een opslagvat waar het opgewarmde water in kan worden opgeslagen. Zodra warm water nodig is, wordt dit water eerst gebruikt. Zo hoeft er dus niet telkens gas verbruikt te worden om het water op te warmen. Het wil overigens niet zeggen dat wanneer er geen warm water meer in het opslagvat aanwezig is, dat er dan geen warm water meer beschikbaar is. De CV ketel kan altijd bijspringen. Maar hoe minder vaak dit gedaan hoeft te worden, hoe lager de energierekening zal uitvallen.

Effect van zonneboiler groter in warme landen

In warme landen waar de zon veel schijnt heeft een dergelijk systeem vaak grote effecten. Er hoeft dan soms helemaal geen gas meer gebruikt worden om water op te warmen. Ook in de wat koudere landen waar de zon niet altijd schijnt (zoals Nederland) heeft een zonneboiler nog steeds effect. Het verlagen van de energierekening is natuurlijk prettig, maar ook de uitstoot van CO2 wordt hierdoor verminderd.  Om deze reden heeft de overheid ook subsidies beschikbaar gesteld voor particulieren die interesse hebben in het plaatsen van een dergelijk systeem.

Comments are closed.

Post Navigation